2015 – Χρήστος Χρυσόπουλος

200ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 200

(Είναι οι μοίρες του οπτικού πεδίου του ανθρώπου, ότι βλέπουμε πέφτει μέσα σε αυτή την επικράτεια. Πέρα από εκεί δεν μπορούμε να δούμε τίποτα.)
 
Η σειρά πορτρέτων της Ζάννας Αρτέμη με τίτλο «200» μοιάζει να οικειοποιείται κάτι από τη συστηματικότητα της λογοτεχνίας καθώς διερευνά το πρόσωπο του ανθρώπου των Αθηναικών δρόμων.
Με την τυποπολογική επιμονή του Μιμιάμβου, εκείνου του λογοτεχνικού είδους που από την εποχή του Ηρώνδα μελετά τον ανθρώπινο τύπο, η αποτύπωση της Ζ.Α. επισυσσωρεύει χαρακτηριολογικά στοιχεία στα πρόσωπα που διαδέχονται το ένα το άλλο, με τέτοιον τρόπο ώστε να παραδίδουν την ιδιοπροσωπία τους στην διαμόρφωση ενός καθολικού προσωπού.
Το πρόσωπο των ανθρώπων της Ζ.Α., διδιάστατο, ευθύ και άφοβο, κοίτα το θεατή άμεσα. Δεν μοιάζει να διαλέγεται μαζί του, αλλά να δηλώνει την παρουσία του, όντας χειραφετημένο από οποιαδήποτε συναισθηματική συναλλαγή.
Με αυτόν τον τρόπο, η δουλειά της Ζ.Α. «200»  καθίσταται μια πολιτική δήλωση της ύπαρξης του άλλου, κάτι που στην σημερινή συγκυρία αποκτά σημασία και αναφορά στο πρόσωπο όλων εκείνων των «άλλων» που κατακλύζουν τις ευρωπαικές πόλεις.
Ας δούμε τα πορτρέτα αυτά ως παγωμένες στιγμές στον χρόνο. Ως μια ευκαιρία να μελετήσουμε αυτό που η καθημερινότητα μας δεν καθιστά εύκολο: πως μοιάζει ο άγνωστος  που στέκει απέναντι μας.
 
Χρήστος Χρυσόπουλος
Συγγραφέας – Φωτογράφος
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Google Plus